Oud Almelo in beeld

Oorlogsjaren in Almelo 1940-1945

Tijdens de oorlogsjaren in Almelo speelden zich diverse belangrijke gebeurtenissen af. Eén van de meest opmerkelijke gebeurtenissen was de grootste bankroof die werd gepleegd door het verzet. In de nacht van 15 op 16 februari 1944 wisten verzetsstrijders maar liefst 46 miljoen gulden buit te maken bij de Nederlandse Bank aan de Wierdensestraat. Deze buit werd gebruikt om de ondergrondse activiteiten in Almelo te financieren en zo het verzet te versterken. Deze daad van moed en vastberadenheid symboliseerde de kracht en vastbeslotenheid van het verzet tijdens de oorlogsjaren in Almelo. Het boek "De grootste bankoverval aller tijden" van auteur Frank Krake, is via deze site te bestellen bij Libris boekhandel.


De bevrijding van Almelo begon op 4 april 1945 toen de Canadese troepen de stad bereikten, op 5 april was heel Almelo bevrijd. Na jaren van bezetting en onderdrukking was de komst van de Canadezen een moment van vreugde en bevrijding voor de inwoners van Almelo. De straten werden versierd en er werden feesten georganiseerd om de bevrijding te vieren. De Canadese soldaten werden hartelijk verwelkomd en bedankt voor hun inzet en opoffering. Deze onvergetelijke gebeurtenis markeerde het einde van de oorlogsjaren in Almelo en het begin van een nieuw tijdperk van vrede en vrijheid.

Op 15 november 1944 vond in Almelo de grootste Bankroof van geschiedenis plaats. Het verzet maakte 46,1 miljoen gulden buit.
In 1974 is heeft regisseur Frans Hollinger, samen met tweedejaarsstudenten van de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, de documentaire ‘Civil Courage’ gemaakt, waar deze bankroof op de Nederlandse Bank in Almelo wordt nagespeeld.

Video van de bevrijding van Almelo op 4 en 5 april 1945

Clicky